Mitä on koirahieronta?

Mitä on koirahieronta? Mitä se maksaa ja tehdäänkö sitä yleisesti kaikille koirille? Tämä voi olla kysymys, mikä askarruttaa montaa koiranomistajaa, niin uusia kuin vanhojakin. Mitä koirahieronta on, miten se vaikuttaa, mitä hyötyä siitä on ja tarvitseeko koirani sitä? Minne minun sitten kannattaa koirani viedä ja mistä tiedän, että vien sen osaavalle ihmiselle? Tässä muutamia hierojan ajatuksia asiasta…

Koiria hierotaan ja hoidetaan kuin ihmisiäkin, niillä on aivan niitä samoja ongelmia kuin ihmisilläkin. On tutkittu, että koirien ongelmista n. 90 % on lihasperäisiä ja näin hoidettavissa mm. hieronnalla. Koiran selkä kantaa kuorman vaakatasossa ja tämä tuo mukanaan myös omat ongelmat koirallekin.

Milloin koira sitten tarvitsee hierontaa? Koira voi tarvita hierontaa monesta syystä. Sen lihaksisto voi olla jumissa, jos se on esim. liukastunut, törmännyt johonkin, hypännyt huonosti. Koira voi olla jumissa rankan treenaamisen jälkeen, kun keho on täynnä maitohappoa. Voit huomata, että koiran liikkumisessa on epäpuhtautta, koiran liikkuessa jonkin raajan askelluksessa liikerata jääkin lyhyemmäksi, koira seisoo eri tavalla kuin ennen, voi seistä jalat harallaan kuin hakeakseen tukea, laukatessa ei tulekaan selvää toisen takajalan ponnistusta vaan koira etenee niin kutsutulla pupulaukalla. Koira, joka ei ole aiemmin venytellyt alkaakin venytellä tai päinvastoin. Tässä nyt esim. osa niistä asioista, mistä saatat huomata, että koiralla voikin olla ongelmia.

Oman koiran kohdalla kannattaa varmistaa, että selkälihakset ovat kunnossa, koska sieltä löytyy koiran hienomotoriikka, tasapaino ja se selän/rangan suurin tuki. Oman koiran selän kunnon voi testata helposti nopealla kikalla. Nostat ristikkäiset jalat yhtä aikaa ylös, jos koira horjuu ja ei meinaa millään pysyä pystyssä, on selän alue ongelmissa. Koira, jolla selkä on kunnossa, horjahtaa hetken ja hakee tasapainonsa ja pysyy siinä ongelmitta. Ja ei muuta kuin kokeilemaan…Selän ongelmat vaikuttavat aina myös alempana oleviin niveliin, joten sekin on jo hyvä syy hoidattaa koira. Jos tilanne pääsee kehittymään siihen, että ongelmat tulevat esiin ontumana, on tilanne silloin jo yleensä huono.

Kysymykseen, hierotaanko koiria sitten yleisesti vastaan, riippuu siitä kuinka valveutunut omistaja koiralla on. Sellainen omistaja saattaa jopa säästää eläinlääkärilaskuissa… Hieronnan hintahaitari vaihtelee ja riippuu alueesta ja hierojasta, mutta pikaisen tsekkauksen jälkeen hintahaitari vaihtelee n. 35 eurosta 55 euroon. Myös meissä hierojissa on eroja ja jos etsit koirallesi hierojaa, kannattaa muistaa, että myös koirahierojilla on oma opetushallituksen määrittelemä ammattitutkinto, joka takaa hierojan osaamisen. Ammattitutkinnon suorittaneita koirahierojia löydät Suomen koirahierojayhdistyksen sivuilta. Kaikkia ammattitutkinnon suorittaneita hieroja ei välttämättä löydy listalta, joten kannattaakin kysäistä siltä omalta hierojalta asiasta. Jos olet kuitenkin jo löytänyt oman hyvän hierojasi ja yhteistyö sujuu, niin onneksi olkoon!

Kannattaa myös muistaa, että jos valitsemasi hoitopolku toimii, niin jo 3-5 kerran jälkeen pitäisi koiran tilassa olla nähtävissä selvä parannus. Jos taas huomaat löytäväsi tiesi kerta toisensa jälkeen hoidattamaan samaa ongelmaa, saattaa silloin olla syytä miettiä, että onko valitsemasi hoitopolku oikea… Muista myös, että jos koirallasi on esim. joku rakeenteellinen ongelma tai traumaperäinen ongelma , koirasi todennäköisesti tarvitsee sen tiimoilta huolenpitoa koko elämänsä ajan elääkseen hyvää ja tasapainoista elämää lopunikänsä. Hierojalle saa tuoda koiran vaikka olisikin itse epävarma vaivaako koiraa jokin vai ei, hyviä vinkkejä koiran kunnossa pitämiseen saa aina! Tervetuloa hierojalle!

Virpi Turunen
Koirahieronta Vikapala
Riihimäki
Ammattitutkinnon suorittanut koirahieroja
Jatkokoulutuksenaan erikoistunut selän traktio- ja liikehoitoihin

IMG_6677
Kuva: Katri Mure

Jätä kommentti