Urheilukoirahierojakurssi 2016

Koirat ovat kuuluneet elämääni aina, lapsuusperheestä lähtien. Minulle koira merkitsee eniten perheenjäsentä ja harrastuskaveria. Kuten joku viisas on sanonut: Koirat eivät ole koko elämä, mutta ne tekevät elämästä kokonaisen.

Kiinnostus koirien hyvinvointiin ja urheilukoiran huoltamiseen syntyi toden teolla hankkiessani palveluskoiran jonka kanssa harrastan tavoitteellisesti. Halusin lisää tietoa koiran lihashuollosta ja terveydestä, miten voisin edesauttaa niitä. Myös mahdollinen uran luominen sillä saralla alkoi kiinnostaa.

Tutustuin maamme tarjontaan urheilukoirahierojakoulutuksen osalta ja Tampereen koirahierojakoulu nousi omassa arvoasteikossa ykköseksi, siitä kuullut kokemukset olivat hyviä ja koulutustarjonta vaikutti monipuoliselta. Lopulta päätin hakeutua juuri Tampereen koirahierojakouluun ja tarkemmin Urheilukoirahierojakurssille joka alkoi kesän alussa 2016. Myönteisen päätöksen saapuessa postissa olin intoa täynnä ja odotin tulevaa opiskelurupeamaa.

Koulutus alkoi alkukesällä 2016 ja heti ensimmäisen päivän jälkeen oli selkeää, että tämä todellakin on minun juttuni. Opettajamme, kurssinvetäjä Päivi Kilponen otti meidät avosylin vastaan ja kurssilla vallitsi kaikkien osallistujien kesken hyvä yhteishenki. On suuri rikkaus, että meitä oli mukana eri taustalla, erilaisten rotujen ja harrastusten parista, se avasi omaakin näkemystä eri lajien ja myös rotujen osalta. Siitä olisi hyötyä jatkossa omien asiakkaiden kanssa.

Opinnot alkoivat heti toden teolla ja asioihin pureuduttiin heti vahvasti tieteellisellä näytöllä perustelluin oppimateriaalein. Tiedot ja taidot pohjataan näytölle ja laadukkaille oppimateriaaleille mutu-tuntuman sijaan. Päivi Kilposen vahva tausta työstä ja harrastuksista koirien parissa antoi kurssille hyvän rungon.

Koiran anatomiaa opiskeltiin heti perusteellisesti. Suuri osa opiskelusta on opiskelijan omasta motivaatiosta kiinni, ja kuten aikuisopinnoissa yleensäkin, vastuu oppimisesta on oppilaalla itsellään. Asioita käytiin läpi ja reflektoitiin usein keskustelujen kautta niin opettajan, vierailevien kouluttajien kuin muiden opiskelijoidenkin kesken. Näin saatiin eri näkökulmia asioille.

Kesän ja syksyn aikana meille katettiin laaja skaala erilaisia oppiaiheita, kuten esimerkiksi koiran tarkka anatomia, erilaiset periytyvät sairaudet ja kehitykseen liittyvät asiat ja ongelmat, rakennetyypit ja erilaisten koirien rakenne, koiran ravitsemus, urheilukoiran ravitsemus ja nesteytys harjoituskaudella, urheilukoiran harjoitusohjelmat, fysiologia, urheilukoiran lihaskunnon kohotus eri tavoilla, lihashuolto, erilaiset hierontatekniikat ja apuvälineet ja eri ammattilaisten tuoma monipuolinen sisältö kurssille. Päivin oppeihin kuuluu vahvasti avoimuus, eri näkökulmien olemassaolo, asiakkaan ja kollegan kunnioittaminen ja mikä parasta, moniammatillisen yhteistyön edistäminen. Kurssille oli järjestetty laadukas ja monipuolinen määrä eri luennoitsijoita eri ammattialueilta. Saimme perehtyä mm. koulutettujen hierojien, fysioterapeutin, valmistuvan osteopaatin, agronomin ja eläinlääkärin luentoihin. Tämän kaiken lisäksi heti kurssin alusta lähtien suoritimme harjoitushierontoja niin koululla kuin vapaa-ajallakin, harjoitustunteja piti ahkeroida kokoon aikamoinen määrä tarvittavan ammattitaidon saavuttamiseksi. Ja eihän oppiminen siihen lopu, vaan jatkuu työn mukana läpi koko elämän.

Tampereen koirahierojakoulu antoi meille mielestäni hyvän pohjan lähteä uralle koirahierojien ammattikuntaan. Hyvät jatkokoulutusmahdollisuudet ovat myös olemassa, ja itse päädyinkin jatkamaan tämän kurssin jälkeen koirahierojaopintoja, tähtäimessäni suorittaa koirahierojan ammattitutkinto joka takaa myös asiakkaalle sen, että hieroja on suorittanut tietyn tietotaitotason opinnoissaan. Myös erilaiset erikoisosaamisen mahdollisuudet tulivat tutuksi jo koulutuksen aikana ja oikeastaan se on lopulta vain omista rahkeista ja motivaatiosta kiinni kuinka pitkälle kukakin haluaa itseään kehittää. Päivi itse näyttää esimerkkiä kouluttautumalla jatkuvasti eteenpäin ja antaa näin myös meille opiskelijoille esimerkkiä, tukea ja apua jatkokoulutukseen liittyvissä asioissa. Muutamia esimerkkejä mainitakseni mm.fascia- ja nikamakäsittelyihin on mahdollista perehtyä Tampereen koirahierojakoulun ja Suomen koirahierojat ry:n järjestämien koulutusten ansiosta.

Olen perheenäiti ja kokopäiväinen yrittäjä, pystyin silti raivaamaan tilaa opiskelulle omassa arjessa ja se tarjosi kaivattua vaihtelua arkeeni ja avasi ovet aivan uuteen maailmaan. En ole hetkeäkään katunut valintaani. Harjoitushierontojen kautta olen saanut luotua jo vähän mahdollista asiakaspohjaa ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, saan jatkaa mielenkiintoisen asian parissa.

Kiitos Päivi Kilponen ja opiskelutoverit rakentavasta ja inspiroivasta opiskeluilmapiiristä.

Helmikuussa 2017

Terhi Salkoharju

terhi_2

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s